Cine sunt sponsorii lui Nicușor Dan. Printre ei, un afacerist pro-rus. Primarul Capitalei: „Nu mi-a dat niciun ban în campania asta”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, are printre finanțatorii săi un afacerit pro-rus, pe numele său Matei Păun, potrivit newsweek.ro. Acest lucru poate ridica semne de întrebare legate de transparență și conexiuni politice ale primarului Capitalei.

Nicușor Dan și donatorul său, Matei Păun. FOTO  inliniedreapta.net
Nicușor Dan și donatorul său, Matei Păun. FOTO inliniedreapta.net

În 2016, printre marii donatori de campanie ai lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei se numărau Horia Manda, George Iacobescu, Alexandru Lăpușan, Nicolae Rațiu și Florin Talpeș, potrivit hotnews.ro. Pentru campania lui Nicusor Dan a donat o suma mare și fiul lui Ion Rațiu, Nicolae Rațiu, de asemenea decorat de Regina Marii Britanii.

Publicitate masivă în București

Nicușor Dan a lansat o campanie publicitară puternică în București, care este derulată doar pe panourile stradale ale firmei Getica OOH SRL1. Această firmă este deținută de o companie dintr-un paradis fiscal și are legături de afaceri directe cu Matei Păun.

Păun deține o serie de alte companii, dintre care una, BAC Financial Advisory SRL, s-a dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și în relații contractuale cu instituții financiare din Rusia, potrivit sursei citate.

Valoarea totală a campaniei lui Nicușor Dan de până acum este de cel puțin 150.000-180.000 de euro. Conform propriilor declarații, Nicușor Dan a strâns din donații, până acum o săptămână, circa 150.000 de euro, afirmând că ținta este de circa 450.000 de euro.

Conform publicației inliniedreapta.net, Matei Păun a avut poziții pro-ruse și filo-putiniste pe care nu și le-a ascuns niciodată.

Afaceristul recunoștea că făcea vizite dese la Moscova, punea la îndoială regimul dictatorial instituit de Vladimir Putin. Mai mult, punea sub semnul întrebării revoluția portocalie din Ucraina, în urma căreia Rusia a decis să anexeze ilegal Crimeea.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Matei Păun a negat că ar fi filorus, în ciuda postărilor din trecut.

FOTO NewsWeek
FOTO NewsWeek

Nu am opinii pro-ruse. Nu sunt filorus. Faptul că am cunoștințe despre piața din Rusia și specificitățile spațiului de business din această țară înseamnă că înțeleg mai bine motivele și consecințele unor decizii, nu că sunt fan. E mai periculos să ignori motivațiile și acțiunile unei țări cu o influență semnificativă decât să le analizezi și să încerci să le explici. Sunt un european convins. Nu faceți decât să alimentați o linie de atac electorală a oponenților lui Nicușor. Lovind în mine. ei încearcă să lovească în el”, susține Păun.

Printr-o postare din decembrie 2014, potrivit inliniedreapta.net, Matei Paun ne anunța că „nu Putin e evil, ci Occidentul este “the bloodthirsty warmonger” pentru că impunând sancțiunile împotriva Rusiei, Occidentul îl va transformă pe “patriotul” Putin (asta e, se pare, singurul lui defect), într-un Hitler. Și pentru că acum și România face parte din Occident, încercarea noastră, împreună cu aliații din NATO, de a preveni a 13-a invazie “patriotică” a României din ultimii 200 de ani, ne transformă, în logică articolului, in “atatatori de război însetați de sânge”.

Păun afirmă că “îi susține și că i-a susținut candidatura lui Nicușor Dan (în 2012, 2016, 2020), conform tuturor prevederilor legale”, arată Newsweek.

Reacție Nicușor Dan, la B1

Primarul a răspuns acuzațiilor că la campania sa ar fi contribuit și Matei Păun, personaj acuzat că ar transmite mesaje pozitive despre regimul de la Kremlin.

Matei Păun a fost șeful de campanie în mod oficial al meu și al USB-ului, și al USR-ului, în urmă cu opt ani, da, toată lumea știe asta, și asta e tot. Nu mi-a dat niciun ban în campania asta, și asta e tot (…). Așa cum spus public de mai multe ori, este unul din cele cam 10 persoane care fac parte din staff-ul meu în momentul acesta, dar asta e tot. Adică din așa-numita echipă de campanie, oameni cu care mă sfătuiesc pe mesajele pe care le dăm în spațiul public când ies. Nu a contribuit financiar”, a spus Nicușor Dan la B1Tv.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite